Avıcenna Mı? İbn–i Sina Mı? - Sayı 6

Avıcenna Mı? İbn–i Sina Mı?

1_kirmizi_beyaz_6_2010_yaz

Bilim Anlayışımız

Dr. Ömer Bolat CEO | Albayrak Grubu İnsanı değerli kılan en önemli özelliklerden birisi; düşünme, bilgi üretip, derleyip yeni buluşlar ortaya koyabilmesidir. İnsan bu müstesna kabiliyetiyle birçok tabiat şartlarına karşı galip gelmeyi başardı, hastalıklarla mücadele etti, aya gitti, Mars’a uzay mekiği gönderdi. Bütün teknolojik gelişmeler bu sayede oldu. Tüm bunların adına genel olarak bilim deniliyor.

Tarih boyunca bazı milletler bilimde öne geçtiler. Ve ne zamanki bilimde öne geçtiler, aynı zamanda ekonomi, üretim, askeri ve siyasi güç olarak da önde oldular. Kimi bu gücü insanlığın yararına kullandı, kimi de onlara hükmetmek, başkalarını fakirleştirirken kendisini zengin etmek gibi menfaatleri için.

Bugün gelişmiş olarak adlandırılan ülkeler de, çeşitli bilim dallarıda sürekli araştırmalar yapan, bu araştırmalara önemli para, zaman ve insan enerjisi ayıran, bunun karşılığında da birçok yeniliğe imza atan, fakat bu yenilikleri de bir şekilde kazanca çeviren ülkeler. Ne geçici üyesi olmaktan övündüğümüz BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin dünyada en çok silah satışı yapan ilk beş ülke olması tesadüfi dir, ne de ilaç sektörüne yatırım yapan ülkelerin aynı zamanda tüm dünyada ilaçtan en çok para kazanan ülkeler olması.

Biz ülke olarak, bilime ve yeni buluşlarla ilerlemeye geçmişte hiç de yabancı olmamakla beraber, uzun bir süreden bu yana açız. Dünya ise yeni buluşları tanıtırken getirisinin adil olarak paylaşılmasına aç. Bu sayımızda bir taraftan bilim tarihimizin altın isimlerinden İbn-i Sina’yı tanıtırken, diğer taraftan da ilaç sektörünün insanlığa unutturmaya çalıştığı Şifalı Bitkileri işlemeye çalıştık. Oktay Sinanoğlu Hocamız ise sadece menfaatler üzerine gelişen bilim yerine Bilim ile Gönül’ü birleştirmeyi hatırlattı.

Üç yüz yıldır önemli bir buluşa imza atamamış bir ülkenin fertleri olarak bilime olan ihtiyacımız her devirdekinden daha fazla. Özellikle tarihte birçok buluşlara imza atmış bir milletin ve medeniyetin varisleri olarak dünyadaki gelişmelere sadece seyirci kalmak ve hüznümüzü sürekli içimize atarak yaşamak da acı verici.

Bir an önce eğitim dünyası ve üniversiteler, devlet ve özel sektör olarak bir araya gelmeli, aklıselim ile ortak bir yol haritası belirlenmeli, bütün gücümüzle hem kendimize hem de tüm insanlığa yararlı olmak üzere ciddi bilim hedefl eri ortaya koymalı ve bu hedefl ere ulaşmak için bütün gücümüzle çalışmalıyız. Hem bizim hem de insanlığın buna ihtiyacı var.

Dr. Ömer Bolat
CEO | Albayrak Grubu

 

Okumak için tıklayınız.