Kaplumbağalar da uçar

kaplumbagalar-da-ucar-film

Sığındıkları sınır kapılarından başka gidecek yerleri olmayan insanların savaşın sınırındaki hikâyeleri… Kapılarında bir savaş her an hazır beklerken ne zaman düşeceği belli olmayan bir bomba ile yaşamak…

Daha önce Sarhoş Atlar Zamanı adlı filmiyle 2000 yılında Cannes’da Altın Kamera ödülünü alan İranlı Kürt yönetmen Bahman Ghobadi, yanı başımızda hala sürmekte olan savaşa tanık olurken, artık göre göre yabancılaştığımız görüntüleri ve duya duya duyarsızlaştığımız ölüm haberlerini dinlerken unuttuğumuz savaşı bize Kaplumbağalar da Uçar’da yeniden hatırlatıyor. Filmi çekmeye Saddam’ın devrilişinden
üç gün sonra karar veren Bahman Ghobadi, dünyanın en önemli sorunlarından biri olan mayın tarlaları ve savaş ortamında büyüyen çocukları konu alıyor. Ghobadi, “Kaplumbağalar da Uçar” filminde, para karşılığı bölgedeki mayınları toplayan çocukların dramatik öykülerini anlatıyor.

Süper güçlerin ağır silahlarını Irak’a göndermesine sembolik ama sanatsal bir karşılık vermek amacıyla Kaplumbağalar da Uçar’ı çeken Ghobadi, filmin tüm oyuncu kadrosunu Irak’taki tüm Kürt köylerini gezerek amatör oyunculardan seçer.

Hikaye, ABD’nin Irak’a müdahalesinin bütün dünyada tartışıldığı dönemde, Irak-Türkiye sınırında bir Kürt mülteci kampında geçiyor. Kampta yaşayan ve ailesini savaşta kaybetmiş olan 13 yaşındaki (Uydu) lakaplı İbrahim Soran, ABD hayranı bir Kürt genci… Günlerini televizyon antenlerini tamir ederek ve üç beş kelime bildiği İngilizcesiyle uydu kanallarındaki savaş haberlerini köylülere tercüme ederek geçiren Soran, ABD eski Başkanı George W. Bush’un Pentagon’dan yaptığı savaş demeçlerini; “Yarın yağmur yağacak” gibi cümlelerle aktarır. Kamptaki çocukların hayranlığını kazanmış olan Soran’ın liderliğinde toplanan tehlikeli kara mayınları, burada yaşayan çocukların tek geçim kaynağı… Kampa yeni gelen Agrin ise 14 yaşında bir anne… Agrine âşık olan Soran, onun gözleri görmeyen küçük oğlu ve her iki kolunu da bir patlamada kaybetmiş abisi Henkov’dan oluşan ailesine yardım etmeye çalışır. Ancak acımasız koşulların içerisinde büyüyen Agrin’in tek isteği ölmektir.

Film, 52. San Sebastian Film Festivali’nde En İyi Film seçildi. En İyi Senaryo dalında da Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Ve bir de Berlin Film Festivali’nde Barış Ödülü kazandı. Kaplumbağlar da Uçar, Saddam’ın ardından Irak’ta çekilen ilk filmdir.

Filmi çekmeye Saddam’ın devrilişinden üç gün sonra karar veren Bahman Ghobadi, dünyanın en önemli sorunlarından biri olan mayın tarlaları ve savaş ortamında büyüyen çocukları konu alıyor.

Filmin Adı: Turtles Can Fly (Kaplumbağalar da Uçar)
Yönetmen: Bahman Ghobadi
Oyuncular: Avaz Latif (Agrin), Soran İbrahim (Uydu),
Saddam Hüseyin Faysal (Peşo), Hireş Faysal Rahman
(Hangao), Abdülrahman Kerim (Rega), Ajil Zibari (Şirko)
Yapım Yılı: 2004

Benzer konular

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir