Ahşap işçiliğinin başarılı temsilcisi: Selçuklu Antik

tasarim2

Kastamonu; ağaç işleme sanatımızın günümüzde en doğru örneklerinin verildiği ilimiz. Selçuklu Antik ise Kastamonu’da ağaç işlemenin en başarılı örneklerini veren kurumlardan…

Geçmişten günümüze sürüp gelen maddi kültür ürünleri arasında yer alan ağaç işçiliğinin geleneksel sanatlarımız arasında önemi büyük. Türkler İslamiyet’ten önce Orta Asya’da ağacı kutsal saymış, bunu sanat yapıtlarında sıkça kullanmışlardır. Kurganlarda özellikle Pazırık’ta yapılan araştırmalar sonucu ağaç işi buluntuların yanı sıra at eğeri, koşum takımlarında kullanılan ağaç parçaları da bulunmuştur.

Zamanın tahribine karşı fazla dayanıklı bir madde olmadığından ilk dönem ahşap sanat eserlerinden günümüze önemli örnekler kalmasa da Türk’lerde ağaç işlemeciliği daha çok Anadolu’da Selçuklu döneminde gelişmiş, kendine özgü bir şekil almıştır. Selçuklu, beylikler dönemi ağaç eserleri daha çok mihrap, cami kapısı, dolap kapakları gibi mimari elemanlar olup gerçekten çok üstün işçilik örnekleri göstermektedir.

Osmanlı Dönemi ahşap işçiliğinde sadelik hakim olmuş, çeşitli teknikler daha çok sehpa, yazı takımı, çekmece, sandık, kaşık, taht, rahle ve Kur’an muhafazası gibi kullanım eşyası ile pencere, dolap kapağı, kiriş, konsol, sütun başlığı, tavan, mihrap, minber ve sanduka gibi mimari öğelerde uygulanmıştır.

Ağaç işçiliğinde en çok ceviz, elma, armut, sedir, abanoz, gül ağacı kullanılmakta, kakma, boyama, kündekari, kabartma-oyma, kafes gibi teknikler uygulanmaktadır. Kastamonu; ağaç işleme sanatımızın günümüzde en doğru örneklerinin verildiği ilimiz. Selçuklu Antik ise Kastamonu’da ağaç işlemenin en başarılı örneklerini veren kurumlardan…

Selçuklu Antik 1999 yılında kurulmuş. Osmanlı, Selçuklu ve Kündekari tarzı el oymalı ev mobilyaları, kapı, ve cami mobilyaları imal etmekte. Yeni ahşap ürün üretimlerinin yanı sıra, restorasyon çalışmaları da yapan; kapı, çerçeve, mobilya, tavan göbeği gibi eski ahşap yapıların bakım, tamir ve yenisinin yapımı işlerini de gerçekleştirmekte.

Dekorasyon işlerinde hazır mimari projelerin yapımının yanı sıra Osmanlı ve Selçuklu mimarisine uygun dekorasyon projeleri de hazırlamaktalar. Ev, büro, restorant, otel gibi mekanların antik görünüme kavuşturulması için gerekli her çeşit hizmeti verebiliyorlar. Ürünlerini tamamen Osmanlı ve Selçuklu tarzında üretiyor hatta işlemelerini bile Osmanlı ve Selçuklu zamanında üretilmiş olan ahşap çalışmalar tarzında yapıyorlar. Ürünlerinde kullanılan malzemeler aslına uygun olarak Osmanlı tarzına göre seçiliyor. Ürünlerinde genelde birinci sınıf sarıçam kerestesi kullanıyorlar. İsteğe göre fırınlanmış ceviz, maun ve kayın kerestesi de kullanıyorlar. Mobilya üzerinde kullanılan kulp, menteşe, süslemede kullanılan kabaralar, döşemelik kumaşlar ve deriler gibi tüm aksesuarlar da tarihi örneklerine uygun olarak üretiliyor. El dokuması döşemelik kumaşlar, süslemelik altın ve gümüş varak, ferforje kapaklı dolaplar, Osmanlı tuğralı kapaklar, Osmanlı armalı dolap ve kapılar da tarihi dokusuna uygun olarak ahşap ürünlerini zenginleştirmede kullanılıyor.

Ürünlerinde ahşap koruyuculu kök ceviz boya kullanıyorlar. Mobilyalardaki renk ve tonu isteğinize göre tercih edebiliyorsunuz. Cila olarak koruyuculu mat cila ve tik yağı kullanıyorlar. Tüm ürünleri kendi imalatları ve el işçiliği olduğundan dolayı istediğiniz boyutta ve işleme tarzında üretim yaptırabilmeniz de mümkün.

Selçuklu Antik, ister ev, ister işyerinizi Osmanlı ve Selçuklu mimarisi ile dekore etmenize imkan sağlıyor. Ecdadın ihtişamlı nakkaşlık sanatını mekanlarınızda yaşatmak, bulunduğunuz ortamları daha değerli bir hale getirmek isterseniz firma ile irtibata geçmeniz yeterli olacaktır.

Benzer konular

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir