Hamza Yerlikaya:“Önemli olan Türk bayrağını zirveye taşımak”

hamzayerlikaya

Uluslararası Güreş Federasyonu Birliği ( FILA) tarafından “Asrın Güreşçisi” ünvânını almaya hak kazanan, ülkemizde Anadolu insanın yüreğinde taht kurmuş bir spor adamı Hamza Yerlikaya… Ülkemizde Güreş Federasyonu Başkanlığı görevini de layıkıyla yerinen getiren Yerlikaya ile hayatı ve kariyeri üzerine bütün sporcuların ve spor âşıklarının keyifle okuyacağı bir röportaj gerçekleştirdik. Sorularımıza samimi yanıtlar veren Hamza Yerlikaya, başlıkta da vurguladığımız o duyguyu bize bir kez daha hatırlattı: “Önemli Olan Türk Bayrağını Zirveye Taşımak…”

Başkanım, tüm dünyada başarılarınız tarihe geçti. Güreşle nasıl ilgilenmeye başladınız? 17 yaşında  aldığınız dünya şampiyonluğuna giden o süreci biraz anlatır mısınız ?

03.06.1976 İstanbul / Kadıköy doğumluyum ama aslen Sivaslıyım. Güreşe ilgim aileden geliyor. Dedem, babam ve ağabeyim güreşçi olduğu için Ata sporumuza ilgim başladı. İlk olarak 17 yaşında iken İsveç’te dünya şampiyonu oldum ve Dünya Güreş Birliği tarafından “Asrın Güreşçisi” seçildim. Belirli zorluklar yaşadık ama yorulmadan çalıştığımız için sonunda başarıya ulaştık. Genç arkadaşlarımıza tavsiyem, azimle çalışmalarıdır. Umuyorum ki bizim kırdığımız rekorların da üstüne çıkarlar.

Hamza Yerlikaya için güreş nedir? Güreşçide olmazsa olmaz dediğiniz özellikler nelerdir?

Benim için güreş, aşktır. Yaşam şeklidir. Toplumun ve milletin ta kendisidir. Milli değerdir. Güreşin ve sporun temel prensipleri var. Bu prensipler içerisinde yol haritası belirleyerek çalışmak lazım.

Bir süre Fenerbahçe’de futbola yazılmışsınız. Futbol ile güreşin birbirini besleyen yanlarından bahsedermisiniz ?

Futbol ve güreşin fiziksel açıdan zaten benzerliği yok. Tek benzerlik ikisin de spor olması ve insana manevi anlamda da değerler katmasıdır.

Dünyadaki bu başarılarınızı görüp size teklifler gelmedi mi? Bu teklifler karşısında nasıl cevaplar verdiniz ?

Sporculuk dönemimizde tabii ki birçok ülkeden teklif almıştım ama bizim önceliğimiz her zaman Türk Bayrağı ve Türk Milleti olmuştur. Bu duruşumuzdan asla taviz vermedik. Genç arkadaşlarımız da bu yolda devam etmeliler. Bu bayrağın ve bu milletin, paraya tercih edilmesi mümkün değil.

Hazma Yerlikaya halkın çok sevdiği bir isim. Siyasette bundan sonraki hedefleriniz, düşünceleriniz var mı? Varsa hangi alanlarda?

AK Parti 23. Dönem Sivas Milletvekilliği yapmıştım. Şu anda Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı görevini yürütüyorum. Bir sonraki dönem için de kısmet diyebiliriz. Zamanın ne getirip ne götüreceğini bilemeyiz.

Siyasette spor adına hizmet etmeye çalıştık bu güne kadar. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık döneminde Devlet sporculuğu, sözleşmeli antrenör atamaları ve askerlik yaşının 38’e çekilmesi yolunda projelerimizi hayata geçirdik. Siyaset bir hizmet aracıdır ve biz de bu aracı en verimli şekilde kullanmaya çalışıyoruz.

Bir söyleşinizde para sporcuyu bozar diyorsunuz. Bunu biraz açar mısınız? Sporcu-para ilişkisi nasıl kurulmalı?

Eğer bir sporcunun bozulmaya niyeti yoksa, para buna vesile olmaz. Hiçbir başarı, ödülsüz kalmamalı. Sporculara büyük başarıların yolunu anlatmak lazım, ödül miktarlarını değil. Başarılı olursanız zaten para otomatik olarak geliyor. Birçok branşta paranın bozduğu sporcular da var, bozmadığı sporcular da var. Önemli olan, Türk Bayrağını zirveye taşımak.

Türk sporunda son yıllarda meydana gelen gelişmeler size yeterli geliyor mu? Başka hangi alanlarda düzenleme yapılması gerekir?

Cumhuriyet’in ilanından bugüne bakıldığında, son 12 yılda yapılan tesisler, geride kalan 80 yıla bedeldir. Tesisleşmenin alt yapısı yapıldı. Sportif anlamda büyük başarılar var. Ülkemizin en büyük şansı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sporcu kişiliğinin olmasıdır. AK Parti döneminde Akdeniz Oyunları, Karadeniz Oyunları, Kış Oyunları gibi büyük organizasyonlar düzenledik. Fırsat verilmesi
halinde olimpiyatları da en iyi şekilde düzenleriz. Sporda güzel gelişmeler var ve daha da iyi duruma gelecektir. Milletvekillerimiz, mecliste kanunsal anlamda da çalışıyorlar. Sporu, önceliklerimiz arasına koymamız gerekiyor. Gençlerimizi spora çekmek ve bu konuda daha ciddi yatırımlar yapmak gerekiyor.

Benzer konular

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir