Kütahya porselenden tuğralı ve nakışlı koleksiyon çizgilerle Osmanlı estetiği

kutahyaporselen

Osmanlı medeniyetinden günümüze miras kalan unsurlardan biri de sanat alanında pek çok yeteneğe ilham veren renkleri ve çizgileri olarak dikkati çekiyor. Sözgelimi Osmanlı sultanlarının resmi belgelerdeki imza niteliğini taşıyan tuğraları ve Osmanlı insanının ince bir zarafetle eşyalarına işledikleri nakışları şimdilerde Kütahya Porselen’in çeşitli koleksiyonlarına ilham veriyor. Osmanlı Nakışlı Koleksiyon ve Osmanlı Tuğralı Koleksiyonlar olarak iki kategoride üretilen parçalar, sade ama göz alıcı estetikleriyle görenleri büyülüyor.

Osmanlı padişahlarının isimlerini içeren özel işaretler ya da imzalar olarak yüzyıllardan beri hat sanatının bir kolu şeklinde gelişim gösteren tuğralar, önceleri; ahitname, menşur, name-i hümâyun, mülknâme, ferman, vakfiye, berat vb. üzerine ve ortaya yazılan tuğra, sonraları ise para, defter ve kâğıtların başına bir hanedan arması halinde bayraklarda, pullarda ve resmi yapılarda da kullanılmıştır. Tuğraların kullanımdan kaldırılması sonrasında ise bu işaretler, estetik görünümleri sayesinde pek çok sanat ürününde kullanılır olmuşlardır. Günümüzde de bu eğilimin en güzel örneklerini vererek tuğraları hala zihnimizde canlı tutan bir firma da Türkiye’de porselen denilince akla ilk gelen şirket: Kütahya Porselen.

Kütahya Porselen San. A.Ş, 1970 yılında kurulmuştur. 1984 yılından itibaren hâkim hissesi Güral ailesinin olmak üzere %25’i halka açık bir şirket olan Kütahya Porselen, 160.000m2 kapalı alanıyla porselen, naturaceram, seramik ve ambalaj sektörlerinde üretim yapan toplam altı fabrikayı bünyesinde barındırmaktadır. Kütahya Porselen genç ve dinamik kadrosu, yeni yönetim felsefeleri ve ileriyi öngören düşünce yapılarıyla üretimlerinde tasarım alt yapılarını güçlendirerek dünyanın sayılı porselen markalarından biri haline gelmeyi başardı.

Bugün Kütahya Porselen, yılda 50 milyon parçalık üretim kapasitesi ve 150’ye yakın desen seçeneği ile Avrupa’nın en büyük ilk üç üreticisi arasındadır. Bu yönüyle Kütahya Porselen yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın ve özellikle de Avrupa ülkelerinin sayılı markaları arasında yer almaktadır. İhracatta 1990’lı yıllarda başlayan atılımını bugün 52 ülkede ve 114 noktada sürdüren Kütahya Porselen, kalite beklentisi ve satın alma gücü yüksek Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere; ABD, Kanada, Japonya, Kuzey Avrupa Ülkeleri ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracat gerçekleştiriyor. Fransa, İspanya, Hollanda, İtalya ve İngiltere’de pazar payı olan tüm üretici ve markalarla üretim işbirliği gerçekleştirerek şirket ürünlerini, yurt dışında zincir mağaza ve marketlerde satışa sunuyor.

Bunun yanı sıra Kütahya Porselen, yalnızca porselen yemek takımlarıyla değil; porselen obje, sofra tasarım aksesuarları, evinizin dekorasyonunda kullanacağınız el dekor ürünleri ve konsept ev gereçleri ile tek mekanda çok çeşitli alternatifler sunuyor. Türkiye çapında yer alan 42 mağazası ve corner mağaza modeli ile 6 bin noktada tüketicisiyle buluşuyor. Şirket ulusal ve uluslararası ödülleriyle dikkat çekiyor. Kütahya Porselen’in sahip olduğu ödüller arasında 8. ve 10. Tüketici Hakları Ödülü Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü, TSE Kalite Ödülü (2004), Büyük Ölçekli Kuruluşlar 2007 Başarı Ödülü, Superbrands (Türkiye’nin Seçilmiş Markaları 2004) ödüllerini sayabiliriz.

Şimdilerde ise Kütahya Porselen koleksiyonlarına bir yenisini daha ekledi. Osmanlı medeniyetini görsel olarak ifade etmede çok sık kullanılan padişah tuğraları ve nakış çizgileri şirketin iki ayrı koleksiyonunda kullanılıyor.

Osmanlı medeniyetini görsel olarak ifade etmede çok sık kullanılan padişah tuğraları ve nakış çizgileri Kütahya Porselen’in iki ayrı koleksiyonunda kullanılıyor

Benzer konular

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir