Binlerce yıllık lezzet birikiminin adresi: Hatay Has kral sofrası

hatay

Hatay, farklı din ve kültürlerden birçok sayıda insanın huzur içinde yaşamını sürdüğü bir şehir. Sokaklarda yürürken adımlarınıza eşlik eden kilise çanları ve kuş seslerine ezan sesi ile birçok yabancı dilin karışmasından oluşan etnik, dinsel ve kültürel çeşitliliğin, burada yaşayan insanların damak tatlarına da yansımış olduğunu görüyoruz. Bu çeşitliliği İstanbul’a taşıyan Hatay Has Kral Sofrası ile Türkiye’nin lezzet lideri şehirlerinden Hatay’ın yöresel tatları artık bize daha yakın.

İstanbul-Aksaray’da Horhor’un kebapçılarıyla dikkat çeken Ragıp Bey Sokağı’nda yer alan Hatay Has Kral Sofrası aslında yeni sayılabilecek bir mekân. Mekân sahibi Mesrur Kurt, çok küçük yaşta Hatay’dan İstanbul’a gelmiş, önceleri turizm sektöründe şansını denemiş fakat daha sonra 1986 yılında Laleli’de açtığı ufak bir mekân ile misafirlerine yöresel lezzetleri sunmaya başlamış. 2001 yılında künefe konusunda ustalaşan mekân, daha sonra alternatiflerini genişleterek 2004 yılından sonra, Hatay’ın binlerce yıllık birikime dayanan yöresel lezzetlerini de menüsüne eklemiş. Şimdilerde ise daha geniş bir yelpazede Hatay’da yaşayan Arapların, Türklerin, Hıristiyanların, Yahudilerin ve diğer farklı din ve kültürlere mensup insanların oluşturduğu kültürel zenginliğin bir parçası olan damak zevklerini de sunuyorlar. Üstelik yeni açılan Florya şubesi ile İstanbul’daki mekân sayılarını ikiye çıkardılar. Daha ferah bir dış manzara eşliğinde aynı tatları tatmak isteyen ve nispeten Aksaray semtine uzak kalanlar için burası da aynı şekilde ideal bir yer.

Yakın bir zamanda yenilenen dış cephesi ve oldukça ferah ve zevkli bir şekilde döşenmiş aydınlık iç salonu ile Horhor’daki diğer kebapçılarla mukayese edildiğinde Hatay Has Kral Sofrası’nın istisnai bir yer olduğu hemen göze çarpmaktadır. Restorana uğramış tanınmış misafirlerin fotoğraflarının duvarlarında asılı olduğu hol ve karşı duvarı boydan boya kaplayan seramik süslemeler dikkat çekicidir. Emsallerini belki sadece doğal tarih müzelerinde görebileceğimiz duvar süslemelerinde Yunan tapınaklarından, Osmanlı camilerine ve günümüz plazalarına kadar Anadolu’dan gelmiş geçmiş bütün medeniyetlerinin mimari örneklerini seyredebilir ve kendinizi bu Büyük Anadolu’nun bir parçası olduğunuzu hissedebilirsiniz. Bu anlamda eğlenceli iç mimarisi ve başarılı dekorasyonu ile mekân, öncelikle göz zevkinize hitap ediyor.

Hatay Has Kral Sofrası’nın çok geniş ve zengin bir menüye sahip olduğunu söylemeliyiz. İsminden de anlaşıldığı gibi Hatay yöresine özgü yemekler var. Öncelikle bu mekânda hem kahvaltı hem de kebap türünün en iyilerini tadabileceğinize emin olabilirsiniz. Ancak kebapların hazırlanış ve lezzetindeki üstünlük kahvaltı menülerini gölgede bırakıyor tabii ki. Çok çeşitli bir menüye sahip olan mekâna ilk defa gidecekler için seçimi şefe bırakmalarını tavsiye edebiliriz. Bununla beraber bu özel mekânın zengin içeriğini bir fikir vermesi açısından anlatabiliriz. Kebaplar arasında hem en dikkat çekici olanları hem de mekânın en iddialı yemeklerinden olduğu anlaşılan tuzda tavuk, tuzda kuzu ve testi kebabı gibi hepsi için en az bir gün öncesinden sipariş edilen kebaplar buraya geldiğinizde muhakkak tatmanız gereken lezzetler diye düşünüyoruz. Önceden sipariş ettiğiniz bu kebaplardan biri, Has Kral’a gelmenizden kısa süre sonra masanıza getirilir. Alevler içerisinde bir tuz kümesi ve testi göz alıcı bir görüntü oluşturur. Bir sanatçı edası ile garsonun, alevler içerisindeki tuzu kesmesini ve testiyi kırmasını hayretle izlersiniz. Tuzun kesilmesiyle beliriveren nar gibi kızarmış tavuk iştahınızı iyice açar.

Bunların yanı sıra yöresel yemekler arasında, mezelerden kırma zeytinli zahter salatası, tebbuli, humus, muhammara, abugannuş, mütebbel, yöresel kebaplardan piliç kapama, kağıt kebabı, belen tava, tepsi kebabı, Arap Tava bulunuyor. Çiğ köftesi ve içli köftesi alışık olduklarınızdan farklı gelebilir. Çünkü Hatay’ın çiğ köftelerinin özelliği antrikottan ayrılan yağsız etten yapılması. Ne kadar bulgur varsa, o kadar et konuluyor. Ancak saydığımız mezelerden zahter salatasını şiddetle tavsiye ederiz. Zahter bir çeşit yabani kekik, bizde Hatay’da yetişiyor,

Lübnan ve Suriye mutfağında da yaygın kullanılıyor. Zeytin de Hatay’dan. Salatada zahter dışında maydanoz, kırmızıbiber ve az domates, sos olarak nar ekşisi ve zeytinyağı bulunuyor. Bıçakta çekilmiş kuzu kıymasından yapılan Arap Tava’yı da tatmanızı öneririz. İçinde ayrıca soğan, maydanoz, domates ve tereyağı bulunan bu yemeğe bıçak kıyması zaten apayrı bir lezzet katıyor; domates ise sulu ve biraz ekşi olmasını sağlıyor. Alternatif olarak tepsi içinde fırına sürülen tepsi kebabını ya da salçalı sosta bir müddet bekletildikten sonra ızgaraya verilen Harbiye usulü tavuğu da tercih edebilirsiniz. Sini kebabını da aklınızda bulundurun. Alt kısmında Hatay’dan gelen özel bir peynir ve güneşte kurutulmuş patlıcan içinin tereyağı ile kavrulduğu sonrasında da bir lavaşa sarılmış halde servis edilen Dilber Dudağı’nı da önermeden geçmeyelim. Antep ve şamfıstıklı Paşa Kebabı ile yumuşacık pidenin içerisinde, mantar ve süzme yoğurt üzerine pekmez, ceviz katılarak hazırlanmış sosla servis edilen Sultan Kebabı da diğer alternatifler arasında sayılabilir.

Hatay Has Kral Sofrasında tatlı olarak künefenin haricinde, domates, kabak, patlıcan, turunç, incir ve ceviz tatlıları var. Arzu ederseniz ve yemeğin ardından gelen çay-kahve ve meyce salatasından sonra hala kendinize güvenebiliyorsanız bu tatlıları da tercih etmeniz mümkündür. Bu arada Hatay Has Kral Sofrası’nın servis ve hizmette de çok başarılı olduğunu söylemeliyiz. Gittiğiniz andan gidene kadar servisin çok hızlı, hatasız ve saygılı olmasına çok özen gösteriliyor. Mekânın sağlığa uygun olmasına da çok dikkat ediliyor. Bu anlamda Hatay Has Kral Sofrası’nın en önemli özelliği ise hijyen, kalite konusunda hem İSO, hem TSE standartlarına uygun ve belgeli olması. Yanı sıra araba ile gelenler için vale park servisleri de bulunmaktadır. Hatay Has Kral Sofrası’nın fiyatları standart Horhor fiyatlarının biraz üstünde elbette. Ancak iyi bir kebapçıya gitmek istiyorsanız burası ideal bir yer.

Gelen herkesin memnun kaldığı bu restoran, gün geçtikçe çekiciliğini daha da artıracak gibi görünüyor. İşte Hatay Has Kral Sofrası’na yolu düşenlerden bazılarının mekân hakkındaki görüşleri: “Eğer aradığınız şey değişik ve lezzetli bir kebap deneyimi ise Hatay Has Kral Sofrası mutlaka denemeniz gereken bir yer”; “Avrupa yakasında Hatay yemekleri tatmak için en ideal mekândır. Geçerken değil planlı bir şekilde ve aç olarak gitmek gerekir, herkese şiddetle tavsiye edilir. Sadece humusu ve Gavurdağı salatası için bile gidilir”; “Gece saat 23 olmasına rağmen hizmet sanki öğlen vakti gibiydi. Hiç bir personelde yorgunluk görünmüyor”; “Bu kadar nefis yemekler, bu kadar sıcakkanlı ve itinalı servis İstanbul’da ilk defa karşımıza çıktı. Fiyatları ortalamanın biraz üstünde ama kesinlikle değer.”

Benzer konular

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir