Paşabahçe Osmanlı koleksiyonu

sanat

Osmanlı Koleksiyonu, Osmanlı’nın görkemli geçmişini çağrıştıran sanat eserlerini tanıtmak ve yeniden yorumlayarak günümüze yansıtmak amacı ile oluşturulmuştur.

1935 yılında Beykoz Paşabahçe’de el üretimi yöntemiyle soda camı ev eşyası üretimine başlayan Paşabahçe Cam Sanayii, 1955 yılında bugünkü otomatik üretim teknolojisinin ilk aşaması olarak kabul edilen makine üretimine, 1974 yılında ise ısıya dayanıklı cam ev eşyası üretimine geçmiş. İlk ihracat, 1961 yılında gerçekleştirilmiş. 1980-2000 yılları arasında, artan yurtiçi talebi karşılamanın yanı sıra ihracata yönelik büyüme stratejisini benimseyen Paşabahçe’nin, soda camı ve ısıya dayanıklı otomatik üretim cam ev eşyasında yeni kapasiteleri, yeni fabrikaları devreye alarak hızlı bir büyüme dönemine girdiği görülmektedir. Başta Avrupa olmak üzere bu sektörde üretimi ve tüketimiyle gelişmiş olan pazarlara yönelen Paşabahçe, pazarların gerektirdiği kalite ve verimlilik artışına yönelik teknolojik gelişmelere de hız vermiştir. Türkiye’de soda camı ve ısıya dayanıklı otomatik cam ev eşyasında Kırklareli, Mersin ve Eskişehir’deki fabrikaları, soda camı ve kristal el üretimi ürünlerde Denizli fabrikasında üretimini sürdürmektedir.

Bir tarafta cam işçiliğinin ve sanatının benzersiz güzellikteki ürünlerini hazırlayan, yukarıda kısa tarihçesini okuduğumuz Paşabahçe. Öbür tarafta altı asır boyunca İslâm medeniyetinin en görkemli devletlerinden biri olarak dört kıtada hüküm süren ve her anlamda dünya sanat tarihine birbirinden değerli eserler hediye eden Osmanlı Devleti. Paşabahçe’nin 1997’den beri özel olarak ürettiği özel Osmanlı Koleksiyonu’nu tanımlayan iki ana unsur bunlar.

Paşabahçe’nin Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonları altındaki ürünler önemli bir ihtiyacı; zengin kültürümüzü hem doğru hem de estetik biçimde ifade edebilecek “Kültür Hediyeleri” ihtiyacını karşılıyor. Bu bağlamda koleksiyonların en üst düzeyde aranan, kabul gören ve maddi değerinden daha yüksek değerler taşıyan bir ürün grubu haline geldiğini belirtmek gerekiyor.

Koleksiyonların konsepti ve ürün fikirleri, Paşabahçe’nin kendi içindeki bir çekirdek ekipten çıkıyor ve tartışılıyor. Kabul edildikten sonra konsept geliştiriliyor ve buna göre ürünlerin teknik detayları oluşturuluyor. Bu aşamada her bir ürün için deneme kalıpları, deneme üretimi, dekor geliştirme çalışmaları, ambalaj vb. maliyet ve zaman açısından yorucu bir süreç yaşanıyor. Sonuçta nihai duruma gelen ürünlerin spesifik özellikleri belirleniyor ve üretime alınıyor. Ürünlerin dekor tasarımları aşamasında ise daha çok anonim sanat eserlerinden esinlenilerek yorumlamalar yapılıyor.

Koleksiyon içindeki ürünler sınırlı sayıda üretiliyor ve numaralı/ sertifi kalı olarak satılıyor. Genellikle her ürün 1-3 yıl içinde limite ulaşıyor ve üretimi durduruluyor. Bu durum da her bir parçayı daha bir değerli ve nadir kılıyor. Her koleksiyon ortalama 25 parçadan oluşuyor ve geliştirilmesi 1 yıllık bir süreyi kapsıyor. Buna göre her yıl yeni bir tema ile ürünler geliştiriliyor ve satışa sunuluyor.

Osmanlılar’ın 700 yıl önce başlayan ve dev bir imparatorluk oluşturan uzun yürüyüşünden günümüze eşsiz sanat eserleri kaldı. İşte Osmanlı Koleksiyonu’ndaki 63 ayrı ürün, Paşabahçe tarafından bu uzun yürüyüşün anısına, Osmanlı sanatının görkemli geçmişini çağrıştıran örneklerini tanıtmak ve yeniden yorumlayarak günümüze yansıtmak amacı ile oluşturulmuş.

Osmanlı Koleksiyonu içinde yer alan kültür hediyeleri, özel koleksiyonlara hitap ettiği gibi, kendini kültürel değerler ile ifade etmek isteyen kişi ve kurumlarla muhatapları arasında kendini daha iyi anlatabilmekten doğan dostluk ve kültür köprüleri oluşturuluyor.

Benzer konular

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir