Büyülü bir dünyaya yolculuk göz alıcı tasarımlarla aynalar

aynalar

İnsanın kendini görme arzusu var oluş kadar eskidir denebilir. Uzmanların, günümüze kadar ulaşan kalıntılardan vardıkları sonuç, aynanın tarihinin sandığımızdan daha eski olabileceğini gösteriyor. Taş ya da maden kullanılmadan önce bile insan, suyu bir ayna olarak kullanıyordu. Günümüzde ise ayna üretim teknikleri o denli ilerledi ki gündelik bir eşya olan aynalar, artık muhteşem sanat eserleri olarak da dikkati çekiyor.

İnsanın en temel duygularından birisi hiç kuşkusuz kendini tanıma ve kendisi hakkında bilgi sahibi olma düşüncesidir. Ayna asırlardır insanın bu duygusunu tatmin etmiş bir nesne olarak, belki de onu çok büyük bir meraktan kurtarmış sayılabilir. Ancak ayna icat edildikten sonra onu sadece bir eşya olarak kullanmakla kalmamış, ona aynı zamanda derin bir sembolizm yüklemiştir. Tasavvuf düşüncesinde ve edebiyatında ayna, en çok kullanılan sembollerden biri olarak dikkati çekmektedir. Bundan başka ayna, insanda var olan güzellik duygusunun çeşitli şekillerde dışavurumuna başka bir deyişle sanat eserinin ilk olarak ortaya çıkışına modellik yapmıştır denilebilir.

Bir sanat eseri olarak ayna, özellikle 14. yüzyıldan sonra camın arkasına gümüş veya kurşun levha konularak üretilmiş; bunun yanı sıra kuvars yani kaya kristali aynalarda da aynı teknik uygulanmıştır. 16. yüzyıldan itibaren farklı bir alaşım kullanılarak üretilen Venedik aynaları dünyaca meşhur olmuştur. Bu tarihten sonra ayna üretiminde farklı teknikler devreye girmiş ve günümüze kadar özellikle Avrupa saraylarında aynanın kullanımı giderek yaygınlaşmıştır. Barok çağın getirdiği sanat anlayışına paralel olarak çok zengin kabartma, oyma ve yaldızlı süslemelerle zenginleştirilen aynalar, Osmanlı saraylarında da sıkça kullanılırdı. Geçmişte gümüş aynalar yerine alüminyum tercih edilmişken günümüzde artık daha sağlam ve işlemeye daha müsait olan nikel ve bakır karışımı silveroid, krom ve paslanmaz çelik aynalar kullanılmaya başlanmıştı.

Tamamen Türkiye’de tasarlanan ve üretilen el yapımı aynalar, Mirror Fabbrica’nın butik çalışma tarzı sayesinde kişiye özel tasarımları, özel renk ve ebatlardaki üretimleri de mümkün kılıyor.

Ayna tasarımları konusunda insanlık bugün çok daha ilerdedir. Ülkemizde bunun en güzel örneklerinden biri Mirror Fabbrica markası. Ankara’da bulunan Mirror Fabbrica, dekoratif ayna ve sanatsal cam alanında geliştirdiği yenilikçi tekniği ile iç mekânlarda ayna anlayışını değiştiriyor. Bünyesinde bulunan Art Ney Sanatsal Cam Tasarım firmasının cam işleme üzerindeki 25 yıllık birikimleri sonucunda ortaya çıkarılan ‘newlife style’ tekniği, füzyon tekniğindeki ısıl işlemlere izin vermeyen aynalar üzerinde erimiş cam rölyefleri ve görüntüsünü Mirror Fabbrica markasıyla mümkün kılıyor. Ayna yüzeyindeki şeffaf ya da renkli kabartılardan kaynaklanan ışık kırılmaları, aynadaki yansımalarla birleşerek ortaya tablo niteliğinde dekoratif aynalar çıkarıyor. Ünite halinde duvara asılmak üzere üretilen aynalar, flotal ayna paneller halinde duvar kaplaması olarak da üretiliyor.

Mirror Fabbrica’nın sayısı her geçen gün artan özel müşterilerini, iç mimarlar, özel konutlar, mimarlar ve tasarımcılar oluşturuyor. NEXEF Design adında iç mimari, endüstriyel tasarım, grafik tasarım ve resim alanlarında kendi tasarım ekibini bünyesinde barındıran Mirror Fabbrica, her geçen gün daha fazla mekânda yerini alıyor.

Tamamen Türkiye’de tasarlanan ve üretilen el yapımı aynalar, firmanın butik çalışma tarzı sayesinde kişiye özel tasarımları, özel renk ve ebatlardaki üretimleri de mümkün kılıyor. Ürün seçerken deneyimli iç mimarlardan evinizin tarzına en uygun model ve renkler konusunda öneriler almak ya da tamamen müşteriye özel üretimler için herhangi bir aracı olmadan tasarımcıların kendisiyle görüşmek Mirror Fabbrica’da mümkün. Ürünler Türkiye’nin tüm illerine içi destekli ahşap sandıklar içinde, hasar durumunda yeniden üretim garantisi ile gönderiliyor.

Ayna icat edildikten sonra onu sadece bir eşya olarak kullanmakla kalmamış, ona aynı zamanda derin bir sembolizm yüklemiştir.

Benzer konular

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir